Nederlanders woonden in 2019 gemiddeld 1 kilometer bij de dichtstbijzijnde huisarts vandaan, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het dichtstbijzijnde ziekenhuis stond op gemiddeld 4,8 kilometer afstand van hun woning.

Nederlanders hebben de keuze uit gemiddeld twintig huisartsenpraktijken binnen een straal van 5 kilometer. In geen enkele Nederlandse gemeente is de gemiddelde afstand tot een huisarts groter dan 3 kilometer.

Dit artikel las ik zojuist op nu.nl en dit doet mij opnieuw weer beseffen hoe groot het verschil tussen Nederland en Gambia is.

Jambur is een heel uitgestrekt dorp in Gambia en hier is één hele kleine kliniek waar nog niet eens goede basis zorg geleverd kan worden omdat de faciliteiten hiervoor gewoon (nog) onvoldoende zijn. Voor echte zorg moeten de mensen in Jambur dan ook zo’n 20 kilometer reizen en dan nog moet je hopen dat je goed wordt geholpen.

Categorieën: Update

Marion

Marion is de drijvende kracht achter dit project. Zij onderhoudt de contacten ter plaatse, houd de financiële administratie bij en zorgt dat het geld en de goederen in Gambia aankomen.